Review Herman Slurink

Herman Slurink (secretaris van de Jakob Lorber Stichting) heeft voorkennis van mijn boek gekregen. Hieronder zijn verslag van hoe hij dit heeft beleefd.

De mysterieuze titel ‘God met een gaatje, het testament van I. Mand en Vullinkjes van een tandarts’ trekt de aandacht op een boekentafel. Sla je dan de eerste blz. op en je leest: “Een bewustzijn zonder gat is volledig bewustzijn, er is dan geen schepping. Het gat in ons bewustzijn houdt ons in beweging. Een gat in de markt is als een god in de mens. Is er geen gat in de markt dan wordt er in geschoten. Zie je er geen gat meer in dan zie je God niet”, dan vraag je je af waar dit naar toe gaat.

Ik treed de wereld binnen van een tandarts die zijn beroep letterlijk als een roeping ervaart. Dit gegeven in combinatie met een positief, humorvol maar ook kritisch recalcitrant en eigenzinnig karakter leidt tot een reeks boeiende gebeurtenissen. Roeping en passie kruisen veelal de belangen van de gevestigde orde. Waar leidt dit toe, hoe reageer je daar op wanneer je instelling is dienstbaar te zijn en te blijven aan de medemens zonder onderscheid te maken in rang of stand.

Een roeping heeft ook ergens een oorsprong, een Bron. Ik moest denken aan de schilder en dichter Marc Chagall die eens zei: “Mozart heeft nooit iets gecomponeerd. Hij kopieerde wat op zijn ziel geschreven stond”. Je vraagt je dan als vanzelf af wie de schrijver is van hetgeen geschreven stond. Het is dit spirituele ofwel religieuze thema dat als een tweede verhaal de verwikkelingen en geestelijke ontwikkelingen in het biografische deel doordesemt. ‘God met een gaatje’, een verhaal waarin je de elementen herkent zoals bij ‘De Grootinquisiteur’ van Dostojevski (afkomstig uit zijn roman ‘De gebroeders Karamazov, 1880) of in de roman ‘Christus wordt weer gekruisigd’ van Nikos Kazantzakis (1948).
Van Nouhuys geeft gehoor aan die innerlijke signalen en componeert van daaruit zijn levensweg. Dat deze weg zich niet zonder vallen en opstaan ontwikkelt maakt het verhaal alleen maar steeds boeiender. Als buitenstaander word je als vanzelf meegezogen in de wereld achter de diverse beroepsorganisaties en spirituele bewegingen en hun veelal eigen en materiële belangen. Kritiek op de gevestigde orde vraagt om moed en durf. Uiteindelijk neem je als tandarts zelf de beslissing op welke wijze je naar eer en geweten een vulling legt, dit geldt net zo voor de vulling van het gaatje in God. Ik hou van deze uitdagende stijl van denken in tegenstellingen. Het onmogelijke te bevragen omdat dit nu eenmaal mogelijk is. Kortom: een heerlijke zoektocht die nieuwsgierig maakt.